Svenska i 6an

13/4
Vi har börjat på ett nytt arbetsområde som utgår ifrån Lyckoslanten. Vi kommer jobba med färdighetsträning (se feedback-pappret) . Nästa vecka kommer du som förälder få ett brev av ditt barn där hen argumenterar för exv. månadspeng eller eget bankkort.

image

image
11/2

Vi har nu också läst ”Becca” . Den ännu outgivna boken av Petter Lidbeck. Eleverna gav den väldigt högt betyg. Det blev en fantastisk läsupplevelse där vi både skrattade, blev arga och grät en tår eller två. Denna respons fick vi på våra recensioner.

Från Petter:

STORT TACK. Vilken underbar läsklass ni verkar vara! Jag har väl aldrig fått finare brev. Kul att Becca funkade. Den är ju en lek med Daphne du Mauriers ”Rebecca”. Jag ska erkänna att jag inte läst boken, däremot sett Hitchcocks filmatisering ett antal gånger. Den var det läskigaste jag visste när jag var barn. Namnen har jag snott både från karaktärer och skådespelare.

Jag har nog ingen möjlighet att besöka er den här terminen, dessvärre. Jag ska ut på en massa annat och kommer också vara bortrest en hel del.

Här nedan svar till eleverna. Hoppas att jag inte missat någon. Hälsa och tacka. Ni gjorde min helg till den bästa på länge.

Tack för ditt brev, Dewin. Din handstil påminner om min. Tyckte du att boken var kort? Eller var det dina kompisar? Själv tycker jag att den är ovanligt lång. Mina böcker är sällan mer än hundra sidor. Min gamla svenskalärare sa alltid att man skulle skriva kort. ”Hälften så långt är dubbelt så bra”, sa han, ”och får man inte sagt vad man ska på 200 sidor kan man lika gärna hålla käften.” Det tyckte jag var kul.

Tamara, hur kan man skriva så snyggt som du? Är du en utomjording? Tack snälla för allt beröm. Som jag skrev här ovanför till din fröken så bygger boken på en film som heter Rebecca. Den handlar om en ung kvinna som gifter sig med en man och flyttar hem till hans slott. Mannen har tidigare varit gift med Rebecca som nu är död. Den elaka hushållerskan mobbar den nya frun hela tiden och får henne att känna sig värdelös. Man får aldrig veta vad huvudpersonen heter, men jag valde att döpa henne till Daphne efter författaren som skrev den ursprungliga berättelsen. Som tack för inspirationen.

Joseph, jag tror inte det blir en tvåa. Nu är ju Daphne lycklig med sina adoptivföräldrar. Det är svårt att skriva om lyckliga människor, det blir lätt långtråkigt. Däremot har jag skrivit en annan bok som är läskig. Den handlar om en kille som luras att gå in i ett hus och sen blir anklagad för stöld.

Alvin, vad kul att du gillar att läsa. Det gjorde inte jag när jag var i din ålder. Jag läste bara serier, Tintin, Lucky Luke och Spirou. Jag ska försöka komma ihåg att döpa min nästa huvudperson efter dig. Alvin är ett alldeles utmärkt namn, låter coolt. Som nån som gör sin egen grej och struntar i vad andra tycker och tänker. Sköt om dig!

Kevin, tack snälla för ditt brev. Kul att du gillade att jag dröjde med flickans namn. Hej!

Oliver, som jag sagt här tidigare till dina klasskompisar finns det redan en film. Filmen bygger på en bok. Och nu har jag skrivit en bok som bygger på filmen. Skulle det bli en film av min bok skulle det bli en film som bygger på en bok som bygger på en film som bygger på en bok. Det du, hade varit nåt!

Louise, jag visade ditt och dina vänners brev för min fru häromkvällen. Hon blev helt knäckt, sa att hon minsann aldrig fick några brev när hon hade jobbat bra (min fru är AD på Ica-Kuriren, hon gör layouten, bestämmer hur bilder och text och rubriker ska se ut på tidningssidan), och så läste hon högt ur ditt brev: ”Det var den bästa boken i hela världen verkligen.” Du har så klart fel men inte gör det mig något, tack snälla!

Isabell, du är klok du. Du förstod att Daphne valde att hålla tyst om Judiths vänsterprassel för att inte såra Max. Jag är imponerad. Och så skriver du som flera av dina kamrater alldeles otroligt snyggt. Sån handstil har jag aldrig haft. Det är tur att det finns datorer.

Emilia, så ballt du skriver. Punktfot, tydligt och snyggt. Jag tror att du ska bli grafisk formgivare. Tack också för silverstjärnan och röda hjärtat.

Alva, vad är det med er tjejer? Ni skriver så snyggt! Du tycker att Daphne skulle berättat om otroheten? Hm, ja, jag vet inte. För om hon berättade hade ju Max blivit ledsen. Och Daphne hade ”skvallrat” som det heter. Fast å andra sidan, om hon inte berättar, då får hon bära hemligheten själv. Jättesvår fråga. Det finns nog inget riktigt svar. Tur att de skilde sig ändå, den där Judith är som sagt en riktigt skitstövel.

Svea, om nån människa nån gång är elak mot mig ska jag bara läsa ditt brev högt för honom eller henne. Nej förresten, jag sätter upp det på kylskåpsdörren så att alla som kommer hit kan läsa det själva. Fast då tror de väl att det är jag som skrivit det. Strunt samma, det åker upp på kylskåpet!

Bobbo, du kan konsten att uttrycka dig kort och kärnfullt. Inget är svårare, bra jobbat! Du undrar var jag fick idén. Som jag skrev tidigare i det här mejlet är historien en lek med en känd film. Jag skrev ett första kapitel som jag snart glömde bort. För nåt år sen skulle jag till Växjö och prata på en skola och de frågade om jag möjligen kunde skriva ett första kapitel till en historia och låta barnen fortsätta. Då plockade jag fram den här gamla inledningen och tyckte den var kul och bara fortsatte. Ofta är det så att man börjar på nåt, glömmer bort det och sen fortsätter långt senare. Ibland går det flera år emellan.

Hej med er, och TACK!

Petter

11/2
Vi har börjat med ett nytt arbetsområde ”Olika texttyper”. Först ut är argumenterande text.

Så här blev vår sagoutställning!
Bra jobbat hela 5:an!
image

 

 

 

”Jesus och jag” av Petter Lidbeck.

Vi har ju haft kontakt med författaren Petter Lidbeck, som ni vet. Han skickade oss två ännu så länge outgivna böcker . Vi har nu läst den ena och eleverna har gett honom väldigt bra och relevant feedback i bokrecensioner. Denna gång blev det både ris och ros :)). Petter svarade direkt och tackade för feedbacken och att han ser fram emot att få höra vad eleverna tycker om nästa boken ” Becca”. Vi återkommer. Se nedan  vad femmorna skrev:

imageimageimageimageimageimageimage

image

En reaktion på “Svenska i 6an

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *