Gammal info ht 2016

21/10

Nu är det bara en skolvecka kvar till lovet och jag tror att det kommer vara välbehövligt att fylla på lite mer energi. Nästa vecka är proppad med roliga aktiviteter. På måndag ska vi fira FN-dagen i kompisgrupper där sexorna håller i något sällskapsspel. Har ni något som de får ta med sig är det alltid roligt med lite nya spel. På fredag nästa vecka är det mycket! Vi inleder med att åka på allahelgonavandring till Viby kyrka på morgonen. Sedan kommer vi laga tacos som klasskul och efter lunch kommer vi hålla i en storsamling där vinnare i kompistävlingen på FN-dagen utses.

Vi får inte glömma att det är disco som klassen håller i på fredag. Hoppas att ni får ihop tillräckligt många vuxna! Planscher ska vara klara iallafall nu!

På måndag börjar vi att alla elever har rast tillsammans på fram och baksida. Vi provar en vecka och ser vad vi tycker!

En sak att tänka på är att på idrotten använder vi skor eller barfota. Det är för halt annars med bara strumpor.

Komihåglista:

 • Sällskapsspel till måndag (om man vill)
 • Tacotillbehör till fredag (om man har något man vill bjuda på) Vi får basgrejorna av matsalen.
 • Anmäl till discoansvarig om ni kommer på discot

15/10

Hej alla! Vi har haft en bra vecka och det glädjer mig att se att klassen har med Daniels hjälp kommit på en rolig lek att leka på rasten. Land och rike kallas den och det är så roligt att se dem samarbeta och umgås med varandra istället för att sitta med ”gam-nacke” om ni förstår vad jag syftar på 😉

Vi har haft klassråd och de talar om övernattningen. På måndag gör vi discoskyltarna så hör av er om det är något som måste vara med!

På tisdag kommer Susanne Strand från Skolverket. Hon kommer varje år till mina 6or och testar kommande muntliga nationella prov i matematik. Det är ett bra tillfälle att öva inför det muntliga som börjar efter höstlovet men om det är något barn som inte får delta så får ni kontakta mig omgående. Hon kommer spela in korta röstinspelningar men inte använda deras hela namn.

Vi har samlat ihop nya 15 stjärnor så fredag den 28:e planerar vi att laga taco tillsammans. Har man något tillbehör som man gillar extra mycket får man gärna ta med det! Jag fixar köttfärs, kryddor och någon grönsak.

image

Här diskuterar vi vad som kommer flyta och vad som kommer sjunka. Läs gärna planeringen på fliken NO 6an

image image

Trevlig helg! Mvh Anna

7/10

Nu är veckan slut och jag har haft alla våra utvecklingssamtal. Det är så enkelt när det flyter på så bra som det gjort denna gång. Alla har varit friska och krya och kunnat komma på sina tider.

Jag kommer i början på nästa vecka skicka en kommentar via mail som en feedback på hur det har gått på senaste avstämningen i matte. Vi har precis avslutat det första arbetsområdet som vi kallat för de fyra räknesätten. Vi håller på och planerar nästa som handlar om bråk.

Här ser ni senaste resultatet på läxförhöret i matte:

laxforhor

Som ni ser har divisionsresultatet skjutit upp rejält från förra veckan! Det är roligt att slitet vi gjort gett resultat.

Klassen har haft SO-prov. Har ej fått något resultat än. På klassrådet har det kommit upp frågor om övernattning. Vi får återkomma med mer info om det till eleverna.

Det går nu löss på skolan, så ni vet och håller lite uppsikt!

loss-behandlingsvag

En annan sak som jag vill informera om är att det är bara en enda elev som använder cykelhjälm när de kör till skolan i vår klass. Nu är det ju så att alla föräldrar bestämmer över sina egna barn men vi på skolan önskar ju att alla använder hjälm. Så vill de hämta något hemma på rasten som de glömt så tillåter vi inte dem att cykla på skoltid utan hjälm. Tänkte att det är bra för er att veta hur vi tänker i de frågorna.

Trevlig helg önskar Anna!

30/9

Idag har det varit Terrängjoggen i det fina höstvädret. 6:orna höll i en uppskattad uppvärmning. Nästa vecka är det sista samtalsveckan, tycker det har gått smidigare än någonsin att få till alla samtal. Tack för gott samarbete!

I SO kommer de ha prov nästa vecka på torsdag. De har fått instuderingsfrågor med sig hem. De kommer få någon ytterligare fråga som är lite mer fundera själv, som man inte kan träna in i förväg.

Vi kommer också ha en slutavstämmning i arbetsområdet som handlar om de fyra räknesätten. De har förbättrat sig från gång till gång men ännu har vi lite att arbeta med i division. Tjata på dem att träna lite extra på matteläxan!

Trevlig helg!!

image

Det är bara division som vi måste hårdträna på. Vi har börjat dividera decimaltal och det är lite klurigt!

image image

 

23/9

Denna vecka skickade jag mail med lite uppdaterade mail-listor.

Här finns samtalstiderna:

samtalstider-3

9/9 Hej alla föräldrar och elever

Vi har haft en bra vecka trots mobilförbudet. Full fart på rasterna och sedan så har vi haft ett trevligt klasskul och en klassrastaktivitet som gick så bra så de glömde tiden.

Vi har tagit skolfoto nu idag och det är ju lite pirrigt. Jag lägger länkar till utvecklingssamtalslapp och Discoschema. Det går bra att anmäla önskemål om tid till utvecklingssamtal via mail så skickar jag hem tiden. Lägger ut ett schema här när jag fått in några till.

Vi har valt kompisstödjare, det blev Alvin och Tamara! Elevrådsrepresentant är Natalie.

Trevlig Helg!

Kom ihåg:

 • Studiedag 16/9
 • Fikaförsäljning 22/9 och 26/9
 • Föräldramöte 22/9
 • Lämna in adresslappen, finns nya i klassrummet
 • Fortsatt mobilförbud tills vidare
 • guldtid2
 • discoschema
 • tider-for-samtal2

 

2/9 Hej alla!

Denna gång skickade jag ett mail med lite info om läget i klassen men sammanfattningsvis så stog det:

 • Vi inför mobilfritt skoldagar för att komma tillrätta med att eleverna fotograferar varandra på skoltid
 • 9/9 är det skolfoto
 • 16/9 studiedag
 • 22/9 Föräldramöte Mellanstadiet, 6an ska sälja fika
 • 29/9 Föräldramöte Lågstadiet, 6an ska sälja fika
 • Tisdag den 6/6 ska klassen ha klasskul – klassfest i gympasalen. De har tjänat in femton stjärnor
 • Vi kommer ha klassrastaktivitet en gång / vecka
 • De har läxa i MA och engelska (tror jag). Lägger ut bild på måndag.

26/8 Hej alla föräldrar!

Denna vecka har vi skickat hem en folder om bra saker att veta om skolan. Vi har fått tillbaka de flesta av adresslapparna men jag påminner om de sista. Här kommer ett brev från rektor:

Rektorsbrev augusti 2016

Vi har det jättebra i klassen och de har verkligen visat de små hur man ska vara. De håller koll och vi pratar mycket om att ingen ska vara ensam. Vi fortsätter med att ha två klassaktiviteter / vecka. Nästa vecka är det dunken och fotboll. Kevin B och Daniel har också skojiga aktiviteter på varje lunchrast som man kan vara med på.

Klassen undrar om de får sälja fika på föräldramötet den 22/9 och 26/9? (mer info kommer om mötet)

Slutligen kom ihåg:

 • Matteläxa till 1/9
 • Hkk läxa till 2/9
 • Lämna in adresslappen
 • Skolfoto 9/9                                              TREVLIG HELG!!!

 

2016-05-20 Nu har vi massor av roliga aktiviteter framför oss. Men först måste majblommorna redovisas. Skicka med kuverten till skolan, ni kan gärna kontrollräkna innan annars gör vi det på måndag. På fredag den 27/5 har vi en utflykt till Dovra sjöar.

Läs mer här: https://fredriksbergmellan.webbstjarnan.nu/info/

På måndagen den 30/5 har vi prao. Om man inte hittat en plats får man komma till skolan och arbeta med en skriftlig praouppgift istället.

Veckans smiley går till Joseph för att han har varit så snäll och hjälpt till att städa åt andra! Vissa har läxa att göra klart den muntliga redovisningen.

 

2016-05-13 Hej, denna vecka har det gått hem lappar om PRAO. Viktigt att ni fyller i den så snabbt som möjligt särskilt om ni inte kan fixa PRAO. Hör av er på måndag om ni inte kan fixa prao. Inbjudan till utflykten till Dovra sjöar den 27/5 kommer på bloggen. Veckans smajlis går till Natalie denna vecka för att hon har hjälpt hela klassen att plocka upp. Trevlig helg!

image2016-04-29 Hoppas ni får en fin Valborg! Vi har haft en bra vecka även om det har varit riktigt aprilväder. På måndag börjar utegympan så jag hoppas på fint väder! Majblommorna fortsätter vi med ett tag till. Det har kommit nya tider via mail till Ludvig, Joseph och Oliver för utvecklingssamtal så kika i mailboxen 🙂

Ni har under veckan fått hem en enkät om hur ni trivs med skolan. Ber er ödmjukast att fylla i den på nätet, jätteviktigt! Återkom om inlogget kommit bort, man gör den på nätet.

På tisdag har de klasskul i idrotten, man får ha med lite godis om man vill och jag har med och bjuder, inga jättemängder behövs!

Kom i håg att det är kortvecka i skolan, vi går bara måndag -onsdag!

Trevlig helg!

Kolla vad vi gjorde på NO idag: (planerade egna experiment)
image image2016-04-24
Nu laddar vi för en vecka i detta ombytliga aprilväder! Jag har inte varit på skolan förra veckan för ja har rättat nationella prov. Måndag skickar jag med en enkät som jag hemskt gärna skulle vilja att ni föräldrar svarar på. Den ligger till grund till hur vi ska förändra skolan framöver. Jag kommer också skicka nya tider för utvecklingssamtal. Passar inte tiderna så maila gärna önskemål istället. Torsdagar är jag kvar ett tag på skolan.

Patrik hälsar att det blir utegympa från vecka 18, hoppas på fint väder!

Jag skulle vilja att ni funderar på om ni kan ordna någon praoplats till ert barn till den 30 maj. Lapp om det kommer.

Vi kommer få en vfu-student som kommer och följa med på matematiken. Det ska bli trevligt tycker jag! Klassen har bestämt att de har två klassaktiviteter varje vecka som alla i klassen måste vara med på. Vi lottar lek på fredagen inför nästkommande vecka. Detta har varit mycket uppskattat!

2016-04-08 Känns som det var ett tag sedan jag skrev här men vi har ju träffats på föräldramötet emellan. Det har gått ut mail från föräldrar om discot den 22/4 och sälja fika på ICA den 15/4.

Idag har jag fått en leverans med Majblommor och vad jag förstod är det säljstart redan på torsdag. Därför behöver jag ha en lapp eller ett mail från er att ert barn får sälja majblommor. Man behöver hjälpa sina barn att hålla kol på pengarna. Eleven själv kommer få behålla 10 % av sålt belopp och 10 % går till skolan. Säljer man allt får man behålla väskan.

Denna veckan har de spelat upp vad de tränat på på rockskolan. Jätteduktiga vad jag fick rapport om. I matematiken har jag som mål att de fyra räknesättens uppställningar ska sitta helt innan sommaren. Vi gjorde ett test igen den 30/3 och man ser att det går framåt.


5anuppställningar

Man kan ju tänka att de som var gröna har blivit blåa och gula gröna osv. Vi har också arbetat praktiskt med att komma på vad man kan mäta med olika saker.

image

Vill önska er en trevlig helg och hoppas att det kommer in lite lappar både om utvecklingssamtal och om majblomman på måndag! Jag kommer nog behöva skicka ut en tredje lapp med tider för jag blev precis om bedd att rätta nationella prov för kommunen nästnästa vecka. Mvh Anna

2016-03-16 Nu är det påsklov!! Känns som vi nyss var lediga. Vi avslutade veckan med draget. När vi kommer tillbaka efter lovet är det dags för klasskul. Vi ska försöka få vara i gympasalen och denna gång får man ta med sig godis. Jag kommer ha med godis till de som inte har med. Vi har ju på föräldramötet bestämt att det räcker med ett ”socker”-tillfälle per termin. Lite synd att detta kom efter påsken haha!

Jag tycker just nu att det är så lugnt och skönt i klassen. Vi har arbetsro, inga konflikter, glada arbetsvilliga elever. Sedan så har vi ett fantastiskt arbetslag som samarbetar med ett tydligt elevfokus. Livet känns på topp även om man brottas med en del förkylningsbaciller.

NI har under veckan fått hem lappar för samtal och dessa har bokat in samtal:

image

Vi i arbetslaget har planerat för en intensivträningsgrupp i engelska. Vi plockar elever från 5an och 6an som behöver få en kick i den språkliga utvecklingen. Vi tänkte ta 20 minuter  varje dag i tre veckor för att verkligen ”språkbada”  i engelska. De som det gäller blir kontaktade via mail. Vi kommer arbeta med självförtroende i engelska så att man blir mer bekväm att använda språket.

Planering för Engelska Intensiv:Välkommen till ENGELSKA INTENSIV

Här ska ni få se vad vi arbetat med i kemi:

image

Konstigt!! ett pulver byter färg när det reagerar med jod

Glöm inte att det är studiedag den 29/3 och sedan föräldramötet på torsdag!! läs nedan:

GLAD PÅSK!!!!

16-03-11

Nu har det blivit bokat ett föräldramöte:

image

I klassen har vi det mycket bra just nu upplever jag det som. De senaste gångerna vi har haft lägesrunda och samlat in lapparna så har det varit ett genomgående positivt resultat.

image

Det viktiga värdegrundsarbetet ger fina ringar på vattnet!

image

 

Vi har haft besök av en serietecknare och det var mycket uppskattat. Ska försöka fota och visa vad eleverna gjort. De var nöjda med dagen!

Planerar att skicka ut lappar för att önska samtal på måndag! Finns några nya pedagogiska planeringar att läsa på Matte och NO-flikarna. Ha en fin helg!

2016-03-04 Hej alla! Vi jobbar på att får ett nytt datum till föräldramöte. Marcus vill gärna träffa er med info om framtiden så det är lite svårt att få till ett möte när han kan.

Det har varit en rolig vecka med uppstart av NTA-lådan Kemiförsök. Eleverna är verkligen jätteintresserade. Vi har börjat träna på att arbeta som riktiga forskare med säkerheten i fokus samt att verkligen testa det man tänkt från början. Jag har medvetet jagat upp eleverna lite angående pulvrens farlighet för att få in säkerhetstänket. Jag lovar alla pulver finns redan hemma i era skafferier. Men säg inget 🙂

Både Helene och Elle har kommit till mig och sagt att vad roligt det är i 5an nu och känns bra att höra, eleverna arbetar hårt och utvecklas.

En liten vädjan om det inte kommer kallväder och skridskois.Ta hem skridskor för de tar plats och gör det svårare att städa. Trevlig helg!!

2016-02-19 Hej. Jag tycker att det var tråkigt att vi inte kunde träffas i torsdags men tyvärr blev Marcus från Transtenskolan sjuk och även Elle. Så vi hade ändå behövt bjuda in till ett möte med Marcus senare så därför valde vi att skjuta på det hela.

Kolla gärna runt på femmans ämnesflikar för det finns en del nytt vad jag kunde se. Författaren som eleverna brevväxlat med har svarat. Det är ju jättekul!

I NO ska vi snart lämna Biologin och gå i Kemi med NTA-lådan Kemiförsök. Håll utkik på No-fliken så kommer det en planering lite senare. Vi har slutavstämning/förtest på måndagen efter lovet för att kunna starta upp ett nytt tema i matematik. Decimaltal, enheter och skala kommer det handla om.

Ha nu ett riktigt skönt sportlov så syns vi den 29/2. Mvh Anna

2016-02-05 Hej allihop! Idag har vi haft det efterlängtade ”klasskulet”! Vi såg en ungdomsfilm som handlar om en tjej som kallas Lola (LOL). Jag har gjort en enkät med frågor från filmen som vi ska göra. I matematiken arbetar vi med division med rest. Många upptäcker att det blir svårt när tabellerna inte sitter. Peppa gärna era barn att träna lite multiplikation under detta tema så kommer det gå mycket lättare. Det kommer vara ett test i slutet av temat på de nya sakerna som vi gått igenom. Resultatet skrivs in i edWise på Måluppfyllelse /Matematik rad 5.

I Historia arbetar klassen med Vasatiden och det blir Hjärt och lungräddning på Idrotten. Blandad kompott! Men roligt med variation.

Nu har vi ingen is kvar så då skulle det vara jättebra om skridskor och tillbehör åker hem. Det är lite dåligt med plats i korridoren och svårstädat.

Nästa vecka kommer jag åka på konferens i Stockholm två dagar. Det ska bli så inspirerande! Konferensen har fokus på bedömning för lärande. Vikarie för mina lektioner blir min svåger Per Malmcrona. Han har haft 4an och 6an innan men det blir första gången i 5an. Trevlig helg på er!

2016-01-30 Hej. Vi inleder nästa vecka med två värdegrundsdagar. Vi kommer arbeta i tvärgrupper med orden respekt, jämlikhet, tolerans och ansvar. Det ska bli så roligt att bryta av de vanliga lektionerna med ett sådant viktigt tema.

På tisdag tänkte jag skicka med lapp hem om föräldramötet den 18/2. Känns säkrast då jag inte vet hur många från klass 5 som besöker bloggen. Vi har ganska många besökare så det verkar som bloggen är uppskattad.

I det förra meddelandet har jag länkat en pedagogisk planering i matte. Nytt för denna vecka är att jag har startat en egen blogg för att lägga mina lektionsflippar mer lättåtkomligt. Ett önskemål från eleverna. Det finns en flipp om så gott som alla de viktigaste delarna i matteboken. Bloggen heter:

www.annasflippar.blogg.se

image

2016-01-24 Hejsan! Just nu verkar eleverna ha så roligt i snön så man blev nästan lite ledsen när det blev mildare. Får hoppas att det finns lite snöhögar kvar och bygga med. Vi har haft ett mål i klassen att hålla bättre ordning på våra saker. De fick var sitt pennskrin i julklapp och nu har vi faktiskt klarat hålla ordning på grejorna i två veckor. Veckorna innan jul gjorde en elev av med 4 pennor på 5 dagar så jag kände att vi behövde ta tag i det och då är det extra kul att se positiva resultat. Läget i klassen verkar bra, det har inte kommit upp något på lapparna som skickas in anonymt till mig på klassrådet.

Nu startar årets första tema i matematik som är Taluppfattning och de fyra räknesätten. Alla elever har en personligt arbetsschema som de kan ta med sig och arbeta med på Guldtiden om de vill. Jag har döpt mina repetitionsgenomgångar till minilektion och där är det tänkt att vi ska repetera delar från för-testet vi gjorde i fredags. Vi ska tillsammans sätta upp mål för detta temaarbete i morgon måndag.

Pedagogisk Planering – Taluppfattning De 4 räknesätten

2016-01-15 Hej alla föräldrar. Nu har första veckan gått och vi har startat upp ett nytt tema i Biologi. Vi håller på med området natur och samhälle. Där går vi igenom arter och ekologi för att sedan avsluta i hållbar

Här finns planeringen. Det står klass 4 på första sidan men det gäller klass 5:

Pedagogisk Planering klass 5 2016 Biologi Natur och samhälle

Klassen kommer ha ett litet test på sagotemat med Helene. Nu på tisdag den 19:e.

De som vill får gärna ta med sig skridskor och hjälm till Idrotten nästa vecka. Varma kläder gäller alla!

Nu har vi rastaktiviteter alla lunchraster. Kevin och Daniel anordnar detta.

Guldtiden planeras att starta, återkommer med datum.

Vi har startat med något som kallas målarbete. Det innebär att eleverna ska arbeta utifrån sina skriftliga iup:er. Vi kommer ha möjlighet till smågrupper.

Mvh Anna

Här kommer jag skriva veckans klassinfo, mvh Anna

2015-12-18 Nu vill jag önska alla en riktigt god jul!! Här kommer ett julkort från klass 5!

image

2015-12-11 Nu ”går vi in för landning” av denna termin. Den sista skoldagen går bussarna hem 11:45. Om det skulle vara så att de barn som inte går på fritids vill hoppa över lunchen går detta bra. Då ska de ha med en lapp eller mail där det står att det går bra.

Vi har just avslutat vår temalåda i NTA där de fick konstruera en rollator. Bilder på dessa mästerverk kommer senare eftersom de finns i elevernas paddor. I matten håller vi på med vikt och mått. Vi har i dag hittat samband mellan de olika enheterna och några tog upp samband mellan orden deci, centi och milli. Jättebra! Vi har gått på jakt efter något som exakt vägde ett gram det var jättesvårt men Alva kom på lösningen:

image Att bryta bort till det stämde!

Här ser ni veckans problem:

image

Avslutar med ett brev från rektor:

Julbrev från rektor

2015-12-04 Hejsan! Jag har börjat skriva veckobrevet direkt här på fliken för att ni ska slippa ett klick. Ibland kan menyerna vara svåra att få tag i när man läser på surfplattor har jag märkt. Detta problem har jag inte fått på dator eller telefon. Arbetar på att lösa detta.

Klassen har arbetat hårt med sitt sagotema med Helene. Titta gärna in i biblioteket där de har sin utställning. Tjejerna har bestämt att de vill ha ett julklappsbyte. De vill att man har en hemlig kompis de sista dagarna och när vi slutar avslöjar man sin hemlige kompis och ger sin present. Vi har sagt att presenten kan vara något man gjort själv, tex en dikt eller tavla. Vill man köpa något så får det inte kosta mer än 30 kr.

Sista dagen den 18:e december har vi lektioner fram till 11:20. Sedan går vi till maten. Men vill man hoppa över maten denna dagen kan ni föräldrar lämna en lapp eller maila. Fritids är öppet som vanligt.

image

Dessa två klarade problemet på förstra försöket. Problemet gav en bra diskussion om hur viktigt det är att läsa texten noga:

image image

image

I svenska har vi börjat jobba med sagor! Arbetet kommer resultera i en sagoutställning i biblioteket. Vi återkommer med en inbjudan.

 

Veckoinfo 150828