Experiment med friktion

image

Har olika föremål olika bra glid? SLUTSATS: Föremålen har olika friktion. Det beror på hur hårt man trycker. Ibland hade suddgummit högst friktion och ibland gummisnodden högst friktion.

image

Vilken båt åker snabbast. Vilken typ av bark ger bästa båten?  Det var olika men oftast var barken snabbast. Beroende på vilken kant som gick emot på barkbiten

 

image

Ändrar storleken på bollen friktionen?  Den lilla gick snabbast,  mindre friktion och lättare

image

Vilket material glider is snabbast på? SLUTSATS: Det blev olika i varje grupp. Vi tror det beror på att man sköt olika hårt.

image

Vilken boll rullar bäst på olika underlag? SLUTSATS: Springbanan vann för den hade lägst friktion.

image

Vad kommer fortast ner på olika underlag? Vi trodde att plast med vatten var snabbast men asfalten var snabbast för den lutade mer.

image

Vilken boll har lägst friktion i nedförsbacke och på plan backe. SLUTSATS: Lilla bollen rullade snabbast i nedförsbacken. Konstigt vi trodde att stora skulle vara snabbare i backen.

image

Vilken typ av boll rullar längst? Gräset gjorde så den stora vann, för den lilla fastnade i gräset

image

Vad glider ner snabbast av en väska, penna, papper, pappersblock? Pennan var snabbast men den rullade ner. Den går snabbast för att den rullar och slipper glida.

image

Går det att dra isär två kataloger som ligger omlott? Vi lyckades inte dra isär katalogerna när vi drog lätt i dem. Vi fortsätter experimentet med dragkamp.

På vilket underlag rullar bollen bäst?

image

Sand: Sanden bromsar bollen. Sanden var ojämn och det stoppade bollen.

image

Asfalt: Bollen rullade bäst på asfalt. För att den är platt.

image

Gräs: Det gick riktigt långsamt. Ojämnt och stickigt